Montauk Beach House

Located on a steeply sloping lot in the hills of Montauk, Long Island overlooking Fort Pond Bay and a nature preserve, this new 5,000-square-foot beach house was carefully situated to take advantage of the spectacular views, to blend in with rolling landscape, and to preserve the site’s 100-year-old oak trees, one of which now provides a focal point for the glassed-in breakfast room. We designed the house in the classic American Shingle Style that was popular at the seaside in the Northeast during the late 19th century. An L-shaped covered porch wraps two sides of the shingled house, its ceiling formed of classic tongue-and-groove cedar planking, stained a warm brown. Handmade copper lanterns complete the picture of simple, crafted detailing that characterizes the style. The open and airy interior has a combined kitchen/family room opening onto a bluestone terrace with an outdoor fireplace, a formal dining room, a formal living room with fireplace and window seat, a wine cellar, a dressing room and a classic pantry. Because French doors connect every public room to the porch or terrace, all enjoy expansive views.

kw_0807_montauk654.jpg

Douglaston Arts & Crafts-Style Residence

This 5,000-square-foot new house in the Arts & Crafts style was built on a vacant lot in the Douglaston Historic District. The owners requested a house inspired by Japanese architecture and the work of their favorite architect, Frank Lloyd Wright. At the exterior, all natural materials including a fieldstone base, cedar shingles and board-and-batten siding, and a roof of graduated Vermont slate create a low-slung composition that carefully blends the house into this neighborhood of 100-year old houses and ancient trees. At the interior, an expansive floor plan in which kitchen, living room and family room are open to one another, reflects the contemporary lifestyle of the owners, who entertain frequently. The double-high living room overlooks a bluestone terrace and frames the view of a mature Japanese maple.


Sun Valley Residence

Built on the bend of a stream at the base of Sun Valley's towering Baldy Mountain, we designed and sited this new 6,000-square-foot house to take full advantage of Idaho's spectacular views even though the lot itself was highly restrictive. Reflecting the owners' peripatetic lifestyle and eclectic tastes, the house freely mixes country-French and English-cottage elements, and also provides a showcase for the owners' collection of Brazilian art. To capture the expansive views from every room, the plan emphasizes flowing spaces. A large family room/kitchen has French doors leading to a stone terrace overlooking the stream, while a center hall with a dramatic two-story stairway leads to a formal dining room with large leaded-glass windows adorned with hand-painted murals of local wildlife. The living room and master bedroom have custom-made stone fireplace mantels imported from France, the cozy library has a rustic beamed ceiling and a multipurpose children's playroom has built-in sofas that convert to beds for overflow guests.